XVI MKM – Zadania Rozwiązania Materiały z wykładu.

XVI edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" - dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących za nami.

Wykład konkursowy „Czy książki uczą wygrywania? Czyli nieco bardziej abstrakcyjnie, ale za to w sposób ścisły o grach i Nagrodach Nobla dla matematyków”. Wykład był związany z tematem przewodnim Bytomskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, a poprowadził go absolwent budowlanki, nauczyciel Bogdan Ciepłak. (Przykłady materiałów z wykładu - podpowiedzi wyświetlane w auli podczas rozwiązywanie zadań).

Uczestnicy przystąpili do "gry" tzn. rozwiązywania 4 zadań konkursowych z Teorii Gier i 1 zadania nawiązującego do programu nauczania w gimnazjum - choć nie wszyscy Uczestnicy konkursy byli skłonni się z tym zgodzić :-). (zobacz zadania konkursowe i podpowiedzi jak je rozwiązać). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć tutaj jednak aby wysłuchać niepowtarzalnego :-) wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do XVII edycji konkursu :-).

Przykłady materiałów z wykładu - podpowiedzi wyświetlane w auli podczas rozwiązywanie zadań.

Zestaw zadań XVI MKM 2017r.

Propozycja rozwiązań (tak też można spróbować :-).

Regulaminem konkursu.

• n24