XVII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – WYNIKI, ZADANIA... !

21 maja 2018r. w PSB i X Liceum Ogólnokształcącym, odbył się XVII Miejski Konkurs Matematyczny "strzał w XLO" dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących, pod patronatem Prezydenta Miasta Bytom oraz Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Katowicach z siedzibą w Bytomiu. Do konkursu zgłoszono 65 uczniów gimnazjów z Siemoni, Piekar Śląskich i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się punktualnie o godz. 9.06, a zakończył z minutowym opóźnieniem o godzinie 13.19.

Uczestnicy, po zapoznaniu się z regulaminem konkursu i wysłuchaniu krótkiego koncertu Szkolnej Orkiestry PSB, zwiedzali 100.letni budynek naszej szkoły oraz Bytom (ale tylko z tarasu widokowego mieszczącego się na dachu budynku), a co najważniejsze wysłuchali wykładu Pdjld Vcbiurz, czyli jak Matematyk może stać się Szpiegiem!Wykład wygłosiła absolwentka PSB, mgr Olga Kępińska - laureatka i członek jury poprzednich edycji konkursu, obecnie zajmuje się zawodowo zabezpieczeniem i ochroną danych. Szczęśliwie, uczestnicy konkursu przypomnieli organizatorom o tym, że chcą rozwiązywać zadania konkursowe związane z wysłuchanym wykładem (kto był na sali konkursowej wie, że organizatorzy o tym zapomnili:-) i tak powstał ranking miejsc wyższych od 13-go.

Oficjalne wręczenie nagród za wyniki indywidualne odbędzie się 8 czerwca 2018r. o godz. 12.02 w PSB i XLO w Bytomiu. Szkoły i Opiekunowie Laureatów zostaną powiadomieni indywidualnie.

Ze względu na prośbę o przesunięcie terminu, z którą wystąpili uczniowie SP Mistrzostwa Sportowego Gimnazjum Nr 1, postanowiliśmy się spotkać na wręczeniu nagród i słodkim poczęstunku dnia 12 czerwca 2018r. (we wtorek) o godzinie 9.02.
Przypominamy, że uczniowie SPMS Gimnazjum Nr 1 wypełniają czołowe lokaty w tegorocznej edycji konkursu, więc nie mogliśmy nie zareagować na ich prośbę. Przepraszamy wszystkich, którzy uwzględnili w swoich terminarzach poprzedni termin i bardzo serdecznie zapraszamy 12 czerwca.

Wyniki klasyfikacji indywidualnej:

1 miejsce

MATYS ADAM - zdobył 39 na 39 możliwych punktów do zdobycia. Jest uczniem Szkoły Podstawowej Mistrzostwa Sportowego Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

oraz

Patschek Adam - również zdobył maksymalną liczbę punktów i jest ze Szkoły Podstawowej Mistrzostwa Sportowego Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

Nie ma ryzyka, że się porozumiewali bo przykładowo ADAM zastosował najkrótsze poprawne rozwiązanie zadania piątego, a Adam poprawne, najdłuższe z bardzo szczegółowym wyjaśnieniem :-)

Gratulujemy!

2 miejsce

Chrobok Krzysztof (zdobył 38 na 39 możliwych punktów, zadania z wykładu na maksa), Miejskie Gimnazjum Nr 2 w Piekarach Śląskich

3 miejsce

Włostowska Alicja (37,5 na 39pkt) Szkoła Podstawowa Mistrzostwa Sportowego Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

4 miejsce

Król Arkadiusz (34,5/39pkt) SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

5 miejsce ex-aequo:

Chmiel Joanna (34/39pkt) SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

oraz

Gniadzik Mateusz (34/39pkt) Gimnazjum nr 14 w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Bytomiu

6 miejsce

Laburda Maciej 33,5/39pkt SP nr 32, Szymały 124 Bytom

7 miejsce: Wieczorek Magdalena 33/39pkt SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

8 miejsce: Palarz Miłosz 32,5pkt SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

9 miejsce ex-aequo:

Ćwiek Julia 32pkt SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu
Madaliński Radosław 32pkt Szkoła Podstawowa nr 36 w Bytomiu

10 miejsce ex-aequo:

Batóg Julian - Szkoła Podstawowa Nr 45, Zakątek 20, Bytom
Sapiński Jan  -SP nr 32, Szymały 124 Bytom
Ślązak Mateusz - SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

wszyscy po 31,5pkt.

prawie 10 miejsce: Różycki Marcin - SPMS Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu

12 miejsce: Olesiński Michał - Szkoła Podstawowa Nr 45, Zakątek 20, Bytom

i jak każdego roku

13 MIEJSCE zajęli WSZYSCY pozostali Uczestnicy !!!! (zdobyli nie więcej niż 30 i co najmniej 6 pkt)

Giertyczka Paulina, Mitas Karol, Gola Adam, Gryzik Dawid, Drogoś Kamil, Rytel Natalia, Porwolik Maja, Graca Dawid, Ziętek Patryk, Krążyński-Szczypała  Krzysztof, Underowicz Michał, Jańczak Jakub, Miodek Jan, Andrzejak Adam, Górniak Nicola, Majchrzak Karol, Muzyka Michał, Zygmunt Sebastian, Mączka Joanna, Erd Natalia, Lisiecka Julia, Piątek Bartosz, Zazałowski Janusz, Proczek Michał, Mastalerz Piotr, Bremek Wilhelm, Kochanek Szymon, Koruba Szymon, Sosnowska Karolina, Czopek Patrycja, Zadorożny Kamil, Stępień Jakub, Dębicki Szymon, Bielak Bartłomiej, Kotwica Weronika, Szczagiel Marcel, Lis Julia, Bartoszek Jakub, Bocian Olivier, Bubel Bartosz, Sojka Jakub, Kruczek Krzysztof, Szczepańska Zuzanna,

Wyniki klasyfikacji zespołowej dla gimnazjów:

1. Szkoła Podstawowa Mistrzostwa Sportowego Gimnazjum Nr 1 w Bytomiu - trzech najleprzych zawodników zdobyło 115,5 punkta (można powiedzieć o sportowej intronizacji :-)

2. SP nr 32, Szymały 124 Bytom (95,5pkt)

3. Miejskie Gimnazjum Nr 2 w Piekarach Śląskich (94pkt)

4. Szkoła Podstawowa Nr 45, Zakątek 20, Bytom (92,5pkt)
5. Szkoła Podstawowa nr 36 w Bytomiu
6. Gimnazjum nr 14 w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Bytomiu (powyżej 85pkt)

i pozostali ex-aequo na 7 miejscu

GRATULUJEMY!!!

Dodatkowo:

Dziękujemy za ciekawe próby rozwiązań i komentarzy w szczególności dotyczy to zadania 5. Gwarantujemy jednak, że rozwiązanie nie zależy od tego czy luty jest przestępny i że suma dni dowolnych dwóch miesięcy nie jest większa od 74:-)

Prezentacja w auli - pomocna przy rozwiązywaniu zadań konkursowych.

Zadania konkursowe.

Odpowiedzi do przykładów wykładowych.

Odpowiedzi do zadań konkursowych. Zadanie piąte (nie dotyczące wykłady) proponujemy rozwiązać na lekcjach.

Komisja konkursowa =
2/3*Olga Kępińska + 1/3*B. Ciepłak + pomocny i organizujący salę konkursową oraz przebieg zawodów na sali J. Holzheimer

Dziękujemy komisji konkursowej i pozostałym osobom pomocnym przy organizacji konkursu, którzy nad przebiegiem czuwali i resztę czekolady zjedli.

Jeżeli nauczyciele matematyki są zainteresowanie rozwiązaniami poszczególnych uczniów i punktami, które zdobyli, prosimy o kontakt.

Jeszcze raz GRATULUJEMY !!!
Dziękujemy wszystkim Uczestnikom Konkursu oraz ich Opiekunom.
Zapraszamy na następną edycję konkursu, która odbędzie dopiero za rok.

ORGANIZATORZY

• n035