XVI MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI !

XVI edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" - dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących za nami.

24 kwietnia 2017r. w poniedziałek punktualnie o godzinie 9.06 w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym uczniowie przystąpili do XVI edycji konkursu "strzał w XLO" i "zagrali" z organizatorami o zwycięstwo!
Do konkursu zgłoszono 108 uczniów z 9 gimnazjów z Rudy Śląskiej, Siemoni, Świerklańca, Piekar Śląskich i Bytomia.

Uczestnicy wysłuchali krótkiego koncertu Szkolnej Orkiestry PSB i zapoznali się z regulaminem konkursu. Następnie udali się na wykład(y) nauczyciela PSB Marka Wójcickiego dotyczącego architektury i ukrytej w niej matematyki oraz uczestniczyli w wykładzie konkursowym pt. „Czy książki uczą wygrywania? Czyli nieco bardziej abstrakcyjnie, ale za to w sposób ścisły o grach i Nagrodach Nobla dla matematyków”. Wykład był związany z tematem przewodnim Bytomskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, a poprowadził go absolwent budowlanki, nauczyciel Bogdan Ciepłak. (Przykłady materiałów z wykładu - podpowiedzi wyświetlane w auli podczas rozwiązywanie zadań).
Następnie w auli szkolnej uczestnicy przystąpili do "gry" tzn. rozwiązywania 4 zadań konkursowych z Teorii Gier i 1 zadania nawiązującego do programu nauczania w gimnazjum - choć nie wszyscy Uczestnicy konkursy byli skłonni się z tym zgodzić :-). (zobacz zadania konkursowe i podpowiedzi jak je rozwiązać). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć tutaj jednak aby wysłuchać niepowtarzalnego :-) wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do XVII edycji konkursu :-).

Jak na równą, okrągłą XVI-tą edycję konkursu przystało WYNIKI są jak zwykle (z punktu widzenia uczestników) WYJĄTKOWE !

WYNIKI:

1 miejsce

Bolesta Maciej - Gimnazjum Nr 12 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej.
Po trzyletniej przerwie uczeń "Morcinka" znowu zajął 1 miejsce w naszym konkursie. Gratulujemy!

2 miejsce

Gambala Karolina - Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich,

Mimo dopisania na listę uczestników konkursu "po ostatniej chwili" i wynikających stąd kłopotów organizacyjnych, Karolina zdobyła zaledwie 1 punkt mniej od zwycięzcy i zajęła 2 miejsce. Gratulujemy!

3 miejsce

Pańczyk Jakub - Gimnazjum Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Bytomiu - pierwszy reprezentant tej szkoły w naszym konkursie. Gratulujemy wyniku!

4 miejsce

Patschek Adam - Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka, Bytom

5 i 6 miejsce
Jańczak Jakub  oraz  Salamon Błażej - Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka, Bytom

7 miejsce
Krawczyk Kamil,   Matys Adam,  Pakos Maksymilian -  Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka, Bytom
oraz Debski Jakub  - Miejskie Gimnazjum Nr 2 w Piekarach Śląskich,

8 miejsce
Kopydłowska Małgorzata - Miejskie Gimnazjum Nr 2 w Piekarach Śląskich,

9 i 10 miejsce (12 punktów na 19 możliwych):
Sosnowska Karolina z Piekar Śląskich
Ptaś Wojciech z Rudy Śląskiej

miejsce i punktów 11:
Dzadz Jakub - ZSO nr 5 w Bytomiu

miejsce 12:
Kurek Dawid - Gimnazjum nr 11 w Bytomiu

i jak każdego roku

13 MIEJSCE zajęli WSZYSCY pozostali Uczestnicy !!!! (odrobinę mniej niż 10 na 25 pkt)

Niestety najsłabsze wyniki można aproksymować do wartości e^(∏*i)+1 punktów :-)

Wyniki klasyfikacji zespołowej dla gimnazjów
(przypominamy że o miejscu w klasyfikacji zespołowej decyduje suma punktów zdobytych przez trzech najlepszych uczniów z danej szkoły)

1.

Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

oraz

Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka w Bytomiu

3.

4. Gimnazjum Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Bytomiu

5. Gimnazjum Nr 11, ul. Tysiąclecia 7, Bytom

- GRATULUJEMY !

Oficjalne wręczenie nagród dla laureatów konkursu oraz za wyniki zespołowe, odbyło się 28 kwietnia 2017r o godzinie 10.45 w trakcie uroczystej akademii w auli Państwowych Szkół Budownictwa i X LO w Bytomiu.

Dziękujemy firmie V2B POLAND Maciej Krajewski z Katowic za przekazanie środków na nagrody dla laureatów
XVI edycji konkursu.

Przykłady materiałów z wykładu - podpowiedzi wyświetlane w auli podczas rozwiązywanie zadań.

Zestaw zadań XVI MKM 2017r.

Propozycja rozwiązań (tak też można spróbować :-).

Regulaminem konkursu.

Jeszcze raz GRATULUJEMY !!!
Dziękujemy wszystkim Uczestnikom Konkursu oraz ich Opiekunom.
Zapraszamy na następną uroczystą, jubileuszową, jeszcze równiejszą i okrąglejszą, porywającą, etc, etc, XVII edycję konkursu, która odbędzie się około 1.kwietnia 2018r.
Organizatorzy.

• n04