Zbliża się XV edycja konkursu dla Gimnazjalistów.

W porozumieniu z Wydziałem Edukacji Urzędu Miasta Bytomia,

dyrekcja Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu
zaprasza do udziału w

XV Miejskim Konkursie Matematycznym
dla uczniów Gimnazjów Bytomia i miast sąsiadujących
„strzał w XLO”.

Konkurs jest objęty patronatem Prezydenta Miasta Bytom.

Mając na celu popularyzację nauk przyrodniczych organizujemy Konkurs Matematyczny dla Uczniów Szkół Gimnazjalnych. Szczegółowo zasady i przebieg konkursu jest opisany w załącznikach. Prosimy o zapoznanie się z tymi załącznikami oraz przekazanie informacji nauczycielom matematyki i pozostałym osobom zainteresowanym.

Konkurs zostanie przeprowadzony dnia 01.kwietnia 2016r. (piątek - prima aprilis).  Rozpoczęcie konkursu o godz. 9.06.

w XV edycji konkursu Uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładu pt. „Ach, żeby każde równanie miało pierwiastek! Czyli nieco bardziej abstrakcyjnie, ale za to w sposób ścisły: o liczbach sofistycznie ujemnych ...  Wykład poprowadzi laureat poprzednich edycji konkursu, absolwent naszego LO, obecnie student pierwszego roku wydziału fizyki Uniwersytetu Jagiellońskiego – Sebastian Gwóźdź oraz nauczyciel XLO – dr Bogdan Ciepłak. Pomiędzy czasem wykładu i czasem rozwiązywania zadań - który dostarczy wielu wzruszeń, będzie chwila wytchnienia w trakcie „poszukiwania matematyki” w budowli i przestrzeni. Opiekunowie Uczestników konkursu spotkają się przy kawie...

Prosimy o zgłaszanie kandydatów według załączonej karty zgłoszeń do dnia 30.03.2016.

Liczba zgłoszonych uczniów jest dowolna, jednak zastrzegamy sobie prawo jej ograniczenia.

1) Regulamin Konkursu

2) Karta zgłoszeń - format doc

W czasie XII i XIII edycji konkursu uczestnicy wysłuchali odpowiednio wykładów „Klasycznie o średnich klasycznych” oraz „Zasada szufladkowa Dirichleta

Poniżej przypominamy materiały z wykładu (rozwiązywane przykłady) - edycja XII,  materiały z wykładu - edycja XIII  oraz  zestaw zadań XIII MKM "strzał w XLO" - 2014r.  zestaw zadań XII MKM "strzał w XLO" - 2013r,  a także Propozycja rozwiązań - pamiętamy Wasze propozycje rozwiązań, ale tak też można 2013 :-) oraz przykładowe Zadania konkursowe - XIV edycja konkursu 01.kwietnia 2015 r.
Spędzając trochę czasu z naszą witryną znajdziesz materiały (wykłady, zadania, rozwiązania oraz przykłady z pozostałych edycji).

ZAPRASZAMY UCZESTNIKÓW

Łączymy wyrazy szacunku,

a uczestnikom już życzymy wielu wzruszeń

Dyrekcja PSB ZS

Przykład

GALERII Z XII edycji MKM.

• 12MKM_027
  • 12MKM_003