XIII MKM dla GIMNAZJALISTÓW – WYNIKI !

XIII edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" - dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących już za nami.

2 kwietnia 2014r.w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym uczniowie zmierzyli się z zadaniami dotyczącymi "wkładania problemów do szufladek".

Do konkursu zgłoszono 107 uczniów z 13 gimnazjów z Ożarowic, Piekar Śląskich, Radzionkowa, Rudy Śląskiej,  Siemoni, Świerklańca, i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się punktualnie o godz. 10:01

Uczestnicy wysłuchali krótkiego koncertu Szkolnej Orkiestry PSB i zapoznali się z regulaminem konkursu. Następnie udali się na wykład(y) nauczyciela PSB Marka Wójcickiego pt. „W poszukiwaniu kWAdrAtu w otaczającej przestrzeni", a także uczestniczyli w wykładzie konkursowym pt. „Zasada szufladkowa Dirichleta”. Wykład poprowadzi laureat VII i VIII edycji konkursu, nasz absolwent - Krystian Kaczmarek, oraz nauczyciel Michał Rał (materiały z wykładu)

Następnie w auli szkolnej uczestnicy przystąpili do rozwiązywania zadań konkursowych (zobacz zadania konkursowe). Trzy zadania dotyczyły problemów analizowanych na wykładzie, a dwa nawiązywały do programu nauczania w gimnazjum - choć nie wszyscy Uczestnicy konkursy byli skłonni się z tym zgodzić :-). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć  tutaj  jednak aby wysłuchać niepowtarzalnego wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do XIV edycji konkursu :-).

Jak na równą, okrągłą XIII-tą edycję konkursu przystało WYNIKI są WYJĄTKOWE !

WYNIKI:

1 miejsce  w kolejności alfabetycznej:) (maksymalna liczba punktów i bdb za wykonane rysunki):

Brojacz Jakub - Gimnazjum Nr 12 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej.

Budziak Kamil - Gimnazjum nr 11 w Bytomiu ul. Tysiąclecia 7,

Surdel Sebastian - również Gimnazjum Nr 12 w ZSO Nr 2 z Rudy Śląskiej.

- GRATULUJEMY WYNIKU.
Jakub Brojacz wygrał również w roku ubiegłym gubiąc tylko jeden punkt, W bieżącej edycji Kamil i Sebastian zmusili go do zdobycia maxa.

2 miejsce (18 na 19 punktów.):

Borys Dominik - Gimnazjum Nr 12 w Rudzie Śląskiej

3 miejsce:

Smolarski Tomasz, Gimnazjum w Ożarowicach, ul. Szkolna 10

Tomek zdobył 17 na 19 punktów -Gratulacje !.

4 miejsce (16 punktów na 19 możliwych)

Blochel Łukasz oraz Piaszczyński Szymon - Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

Szołtysik Bolesław - Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka, Bytom

5 miejsce (prawie 16 punktów na 19 możliwych):

Chmiel Daniel - Gimnazjum Nr 12 w Rudzie Śląskiej,

Szczyż Adrian - Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

6 miejsce (15 punktów na 19 możliwych):

Biegańska Joanna

7 miejsce (14 punktów na 19 możliwych):

Marciniak Wiktoria

8 miejsce (13 punktów na 19 możliwych):

Gwóźdź Patrycja

9 miejsce (12 punktów na 19 możliwych):

Kuś Bartłomiej z Piekar

Kuś Paweł z Bytomia

miejsce prawie 9 (punktów prawie 12 na 19 możliwych):

Hanzel Błażej oraz Ziółkowski Stanisław

miejsce i punktów 11:

Bochenek Marcin, Markefka Marcin, Pawełczyk Tomasz

miejsce 12:

Skalski Jakub

miejsce 12 i pół:

Lisiecka Magdalena, Penkaty Bartosz, Śmiałkowski Jan

i jak każdego roku

13 MIEJSCE zajęli WSZYSCY pozostali Uczestnicy !!!! (odrobinę mniej niż 10/19 pkt, w kolejności nie do końca przypadkowej :-)

Hypnar Julia; Drożdż Szymon, Kuczkowska Julia, Nabrdalik Monika, Parszewska Patrycja, Pietraga Adrian, Siwek Marta, Staniecki Marek, Ungier Łukasz; Cebo Patryk; Kamińska Agata, Klusek Katarzyna, Lechowicz Szymon, Leciej Michał, Majcherczyk Julia, Sołtysik Sebastian, Szołtysik Agata; Woch Paweł; Chojeba Magdalena, Knap Paweł, Stiebler Marta, Tytka Sara; Mycielski Maciej, Patschek Arkadiusz, Wyszyński Dawid; Drzymał Paweł, Gul Małgorzata, Kowal Anna, Pławecka Wiktoria, Szczepański Wojciech, Wojtusik Bartosz; Piechota Martyna, Szrajer  Szymon; Kalus Dorian, Katerla Mariusz, Mastalerz Adam, Pilśniak Joanna, Plewa Kamil, Potapski Kamil, Skubała Robert; Bartnik Nikodem, Bełc Paweł, Jędrychowski Marek, Stawiarz Bartłomiej, Zarychta Jacek, Zdrzałek Adrianna; Lis Milena, Niedbalska Wiktoria, Pieczka Aleksandra, Wolska Viktoria; Gnela Mateusz, Opara Katarzyna, Sadłos Bartłomiej, Wojnar Martyna, Wójcik Marek; Magda, Kochańska Dominika, Kupka Marzena, Stryjecki Marcin; Antkowiak Jakub, Brikman Aleksandra, Grzejdziak Agata, Koszowski Jakub, Żydek Szymon; Baran Mateusz, Pieniążek Marcin; Mucha Kasjan, Szpindor Nicole; Bacik Paweł, Hakobyan Artur, Irlik Wojciech, Komisarczyk Edyta.

Niestety wyniki ostatniej grupy można aproksymować do wartości e^(∏*i)+1 punktów na 19 możliwych.

Wyniki klasyfikacji zespołowej dla gimnazjów które zdominowała Ruda Śląska:

przypominamy że o miejscu w klasyfikacji zespołowej decyduje suma punktów zdobytych przez trzech najlepszych uczniów z danej szkoły

1.

Gimnazjum Nr 12 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej - XI edycja miejsce 4, XII i XIII edycja na miejscu pierwszym

2.

Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

3.

Gimnazjum Nr 11, ul. Tysiąclecia 7, Bytom

4. Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka w Bytomiu

5. Gimnazjum w Ożarowicach, ul. Szkolna 10, Ożarowice

Kolejne miejsca, od 6 różnią się niewielką liczbą punktów, a prawie wszystkie gimnazja zdobyły ich powyżej 20 to wyjątkowo dobre wyniki - GRATULUJEMY !

Oficjalne wręczenie nagród za wyniki indywidualne oraz dla gimnazjów za wyniki zespołowe, odbędzie się 30 kwietnia 2014r. o godz. 11.11 (uroczystość rozpocznie się jednak 11min wcześniej:-) w trakcie uroczystej akademii w auli Państwowych Szkół Budownictwa i X LO w Bytomiu.

Już teraz zapraszamy wszystkich Laureatów (miejsca od 1 do 12). Dodatkowo powiadomimy Was indywidualnie !

Komisja konkursowa zjadając resztę czekolady, z dobrymi humorami sprawdzała prace konkursowe w składzie = JoAsia Szołtysik + Kuba Gorol + Sebastian Gwóźdź (uczniowie kl. 2a LO),
nad całością czuwał B. Ciepłak.

Materiały z wykładu (rozwiązywane przykłady).

Zestaw zadań XIII MKM 2014r.

Propozycja rozwiązań (pokażemy jak można :-) - pojawią się niebawem.

Regulaminem konkursu.

Przypominamy, że dla dobrych matematyków w każdy czwartek o godz. 15.16 w pracowni 206 odbywa się Koło Plastyczno Architektoniczne dla Gimnazjalistów (i nie tylko :-)), które prowadzi p. M. Wójcicki - zapraszamy !

Jeszcze raz GRATULUJEMY !!!
Dziękujemy wszystkim Uczestnikom Konkursu oraz ich Opiekunom.
Zapraszamy na następną jubileuszową, jeszcze równiejszą i okrąglejszą, porywającą, etc, etc, XIV edycję konkursu, która odbędzie się około 1.kwietnia szczęśliwego 2015 r.

organizatorzy.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://nowa.psb.bytom.pl/images/konkursy/2014_MKM_gim

galeria będzie dostępna od 9.04.2014