XII MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – WYNIKI !

26 marca 2013r. w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym, odbyła się

XII edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących.
Konkurs odbywa się pod patronatem Prezydenta Miasta Bytom.

Do konkursu zgłoszono 111 uczniów z 14 gimnazjów z Rudy Śląskiej, Radzionkowa, Świerklańca, Piekar Śląskich i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się punktualnie o godz. 10.01. Uczestnicy wysłuchali krótkiego koncertu Szkolnej Orkiestry PSB, zapoznali się z regulaminem konkursu, a następnie udali się na warsztaty prowadzone przez nauczyciela PSB Marka Wójcickiego pt. „Dostrzec Przestrzeń". Uczestniczyli również w wykładzie absolwenta naszego liceum, laureata VII i VIII edycji tego konkursu, Krystiana Kaczmarka oraz nauczyciela PSB - Michała Rała pt. „Klasycznie o średnich". Następnie w auli szkolnej przystąpili do rozwiązywania zadań konkursowych. Trzy zadania dotyczyły wiadomości nabytych w trakcie wykładu, choć wielu uczestników próbowało wszystkie zadania rozwiązać korzystając z wiadomości nabytych na wykładzie :-), a dwa zadania nawiązywały do programu nauczania w gimnazjum (zobacz zadania konkursowe oraz proponowane rozwiązania wraz punktacją). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć tutaj, jednak aby wysłuchać kolejnego wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do kolejnej, szczęśliwej XIII edycji konkursu :-).

Oficjalne wręczenie nagród za wyniki indywidualne oraz dla gimnazjów za wyniki zespołowe, odbędzie się w ostatnich dniach kwietnia 2013r. w trakcie uroczystej akademii w auli Państwowych Szkół Budownictwa i X LO w Bytomiu.
Laureaci zostaną powiadomieni indywidualnie!

WYNIKI:

1 miejsce:

Brojacz Jakub, Gimnazjum Nr 12 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej.

Jakub zgubił tylko jeden punkt w zadaniu nr 5 popełniając drobny błąd rachunkowy. Zdobył 17 punktów na 18 możliwych.  Wzorcowo rozwiązał również "zadania przestrzenne" - GRATULUJEMY WYNIKU.

PS. Dziękujemy za podpowiedzi na wykładzie :-).

2 miejsce:

Kowalik Maciej, Gimnazjum Nr 9 ul. Świętochłowicka 12, Bytom.

14/18 pkt. Gratulacje! Zadania dodatkowe rozwiązane poprawnie.

3 miejsce:

Jasiewicz Anna, Gimnazjum Nr 14 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 5 im. J.F. Kennedy'ego, ul. Nickla 19, Bytom

13/18 pkt. (Zadania dodatkowe rozwiązane poprawnie.) Gratulacje!

4 miejsce:

Grobelczyk Agnieszka, Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka, Ruda Śląska

12/18 pkt.

oraz
Woźniak Łukasz, również z Zespołu Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej.

Wyniki w konkursie do pozazdroszczenia, choć Agnieszka rysowanie w perspektywie powinna jeszcze poćwiczyć :-)

Zdobywając trzy z pięciu najwyżej punktowanych miejsc uczniowie z Rudy Śląskiej w tym roku pokonali rywali (Przypominamy że w klasyfikacji zespołowej liczymy trzy najlepsze wyniki z danej szkoły).

5 miejsce:

Marczyński Piotr, Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich.

Błaszczyk Paulina,  Gimnazjum Nr 12 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej.

Trzeba przyznać, że Piotrek rysuje trochę lepiej od Pauliny.

6 miejsce:

Kurzeja Marta, Ruda Śląska.

oraz miejsce prawie 6:

Słota Przemysław, Gimnazjum Nr 14 w ZSO Nr 5 im. J.F. Kennedy'ego, Bytom, oraz Czapla Anna, Miejskie Gimnazjum Nr 2 w Piekarach Śląskich.

7 miejsce:

Lisiecka Magdalena, Uhl Piotr

8 miejsce:

Rachuba Katarzyna, Radwański Jan, Cichy Oliwia, Ebisz Wanda,

9 miejsce:

Szemalikowska Alicja,

miejsce 9 i pół:

Krawiec Marzena, Stokowy Bartłomiej

10 miejsce:

Kubanek Marta, Kłonica Patryk,

11 miejsce:

Ogrodowczyk Zbigniew,

12 miejsce (kolejność wypisania osób na miejscu dwunastym ustalona zdolnościami rysunkowymi!):

Cholewa Maciej, Kościarz Paulina, Zarychta Jacek, Kołtun Krzysztof

i jak każdego roku

13 MIEJSCE zajęli WSZYSCY pozostali Uczestnicy !!!! (odrobinę mniej niż 8/18 pkt licząc zadania matematyczne):
Lisicka Dominika,  Grzegorzyca Szymon,  Wróbel Kamil,  Berg Aleksandra,  Markefka Marcin,  Piaszczyński Szymon,  Sieczkowska Karolina,  Michalak Paweł,  Nurkowska Kamila,  Wojnar Norbert,  Stępień Izabela,  Fiolochowska Natalia,  Korusiewicz Martyna, Migdałek Monika, Surdel Sebastian,  Ungier Łukasz,  Obuchowski Michał,  Perużyński Antoni,  Ulrich Adrianna,  Januszewicz Bartosz,  Radlak Łukasz,  Froncek Jessica,  Froch Magdalena,  Pietrek Mikołaj,  Blochel Łukasz, Siwek Marta,  Ancik Aleksandra,  Jaskulla Dorota,  Lechowicz Bartosz,  Hladik Robert,  Hojka Michał,  Seweryńska Dominika,  Kuczkowska Julia,  Wężykowska Marta,  Marciniak Wiktoria,  Daniel Natalia,  Gąsiorowski Dawid,  Mucha Dawid,  Chyrek Kasper,  Pszon Paweł,  Maniecka Klaudia,  Walkowiak Maciej,  Skutnik Marta,  Gruca Wiktoria,  Bartnik Nikodem,  Skworc Mateusz,  Anczykowska Wiktoria,  Golus Patrycja,  Umiński Marcin,  Sendek Bartosz,  Stanek Marek,  Polak Katarzyna,  Kowal Anna,  Tanhojzer Dawid,  Wręczycka Karolina,  Lis Milena,  Potapski Kamil,  Kamińska Agata,  Hofman Przemysław,  Malcharczyk Mikołaj,  Rączka Kamil,  Krzesiński Marcin,  Żak Bartosz,  Szarek Oliwer,  Kochańska Dominika,  Tarasek Patrycja,  Błaszczyk Adrian,  Stachewicz Klaudia,  Weintritt Wojciech. Jak każdego roku były też osoby, które zdobyły  exp(∏*i)+1  punktów.

Więcej szczegółów można uzyskać kontaktując się z nami telefonicznie: 32 281 33 63

Przypominamy, że rola wykładowcy w przyszłości jest otwarta :-), zapraszamy do naszej szkoły i jeszcze raz wszystkim gratulujemy!

Wyniki klasyfikacji zespołowej dla gimnazjów (o miejscu w klasyfikacji zespołowej decyduje suma punktów zdobytych przez trzech najlepszych uczniów z danej szkoły):

1.

2.

Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

3.

oraz

Miejskie Gimnazjum Nr 4, ul. Marii Skłodowskiej – Curie w Piekarach Śląskich

GRATULUJEMY !

Materiały z wykładu (rozwiązywane przykłady).

Zestaw zadań XII MKM "strzał w XLO" - 2013r.

Propozycja rozwiązań - tak też można :-)

Dziękujemy wszystkim Uczestnikom Konkursu oraz ich Opiekunom.

Przypominamy, że w każdą sobotę o godz. 10.17 w sali 131 w naszej szkole odbywa się Koło Matematyczne dla Gimnazjalistów (i nie tylko :-)), które prowadzi Krystian Kaczmarek - zapraszamy !

Zapraszamy na następną jubileuszową, równą, okrągłą, porywającą, szczęśliwą, etc, etc, XIII edycję konkursu, która odbędzie się we wtorek 1.kwietnia 2014 r.

Organizatorzy.

• 12MKM_006