XI MKM dla GIMNAZJALISTÓW 'strzał w XLO' – WYNIKI !

2 kwietnia 2012r. w Państwowych Szkołach Budownictwa i X Liceum Ogólnokształcącym, odbyła się XI edycja Miejskiego Konkursu Matematycznego "strzał w XLO" dla uczniów szkół gimnazjalnych Bytomia i miast sąsiadujących, pod patronatem Prezydenta Miasta Bytom oraz Dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Katowicach z siedzibą w Bytomiu.
W konkursie uczestniczyło 149 uczniów z 22 gimnazjówz Rudy Śląskiej, Rogoźnika, Siemoni, Radzionkowa, Tarnowskich Gór, Świerklańca, Ożarowic, Chorzowa, Piekar Śląskich i oczywiście z Bytomia.

Konkurs rozpoczął się o godz. 10.01...

Uczestnicy, zapoznali się z regulaminem konkursu i wysłuchali krótkiego koncertu Szkolnej Orkiestry PSB. Następnie udali się na wykład(y) nauczyciela PSB Marka Wójcickiego pt. „Przestrzeń i płaszczyzna, czyli co widzimy, a co wiemy", a także uczestniczyli w wykładzie ucznia klasy trzeciej X LO, laureata VII i VII edycji tego konkursu, Krystiana Kaczmarka oraz nauczyciela PSB p. Michała Rała pt. „Kilka słów o wykładach funkcyjnych”. Następnie w auli szkolnej przystąpili do rozwiązywania zadań konkursowych. Trzy zadania dotyczyły wiadomości nabytych w trakcie wykładu (zobacz zadania konkursowe oraz ich rozwiązania wraz punktacją). Dwa zadania nawiązywały do programu nauczania w gimnazjum - choć nie wszyscy Uczestnicy konkursy byli skłonni się z tym zgodzić :-). Przykłady rozwiązywane podczas wykładu można zobaczyć tutaj jednak aby wysłuchać niepowtarzalnego wykładu można już dzisiaj zgłaszać się do XII edycji konkursu :-).

Oficjalne wręczenie nagród za wyniki indywidualne oraz dla gimnazjów za wyniki zespołowe, odbędzie się 27 kwietnia 2012r. w trakcie uroczystej akademii w auli Państwowych Szkół Budownictwa i X LO w Bytomiu.
Laureaci zostaną powiadomieni indywidualnie!

WYNIKI:

1 miejsce:

Słota Przemysław, Gimnazjum Nr 14 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 5 im. J.F. Kennedy'ego, ul. Nickla 19, Bytom

Przemek zdobył 17 punktów na 18 możliwych i już na wykładzie zwrócił na siebie uwagę podpowiadając prowadzącym. Przypominamy, że rola wykładowcy w przyszłości jest otwarta :-), zapraszamy do naszej szkoły i – Gratulujemy!

2 miejsce:

Gazda Piotr, Gimnazjum Nr 10 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 11, Bytom
16/18 pkt.Gratulacje!

3 miejsce:

Tworek Monika, Gimnazjum Nr 7, ul. Karpacka 27, Bytom

Kusiak Aleksandra, Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka, Ruda Śląska

15/18 pkt. Gratulacje!

4 miejsce:

Pieczka Adam, Gimnazjum Nr 10 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 11, Bytom

Markusik Łukasz, Gimnazjum Nr 11, Bytom

5 miejsce:

Wieczorek Amanda, - Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Piekarach Śląskich

6 miejsce:

Szołtysik Joanna

Koźlik Mateusz

Borówka Maciej

7 miejsce:

Bociąga Marta oraz Rosa Patrycja

8 miejsce:

Zosgórnik Szymon, Nir Maciej oraz Walentek Patryk

9 miejsce:

Cofałka Agnieszka, Madeja Aleksandra oraz Brojacz Jakub

oraz miejsce prawie 9:

Jasiewicz Anna, Gawor Michał

10 miejsce:

Brzezinka Agnieszka, Włodarczyk Mateusz, Kowal Arkadiusz, Kabus Maja, Kuczkowska Justyna, Dudała Marcin, Krzykawski Marcin, Lisiecki Aleksander, Radwański Jan, Zarzycka Aleksandra

11 miejsce:

Walczak Michał, Kandzia Kamil, Ociepka Bartosz, Goliński Błażej, Sikora Piotr, Szlęk Sara, Kuźniarz Karol, Matłoch Mateusz, Wardega Daniel

miejsce 11 i pół:

Gwóźdź Sebastian

12 miejsce:

Sonnenberger Julia, Baran Tomasz, Maszczyk Cezary, Rozmiarek Sylwia, Nowak Bartłomiej, Chmura Marta, Smola Magdalena, Ogrodowczyk Zbigniew, Miś Klaudia, Latos Adam, Cebula Natalia, Płaczek Magdalena, Lis Ewa

i jak każdego roku

13 MIEJSCE zajęli WSZYSCY pozostali Uczestnicy !!!! (odrobinę mniej niż 8/18 pkt):

Niestety były osoby niesklasyfikowane, które zdobyły tylko e^(∏*i)+1 punktów na 21.

Wyniki klasyfikacji zespołowej dla gimnazjów:

przypominamy że o miejscu w klasyfikacji zespołowej decyduje suma punktów zdobytych przez trzech najlepszych uczniów z danej szkoły

1.
Gimnazjum Nr 10 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 11, ul. Szymały 124, Bytom

2.
Gimnazjum Nr 7, ul. Karpacka 27, Bytom
- kolejny raz na drugim miejscu, za rok zapraszamy na pierwsze :-)

3.
Gimnazjum Nr 11, ul. Tysiąclecia 7, Bytom

4. Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 im. Gustawa Morcinka w Rudzie Śląskiej, Gimnazjum nr 12

5. Gimnazjum Nr 14 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 5 im. J.F. Kennedy'ego w Bytomiu

6. Miejskie Gimnazjum Nr 2 ul. ks. Jerzego Popiełuszki w Piekarach Śląskich

Kolejne miejsca od 1 do 6 różnią się jedynie jednym punktem.
Powyżej połowy możliwych punktów w klasyfikacji zwspołowej zdobyli również uczniowie ze szkół:

Gimnazjum im. Jana Pawła II, ul. Źródlana 3 w Świerklańcu,
Gimnazjum Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. ks. J. Szafranka w Bytomiu
Gimnazjum w Ożarowicach, ul. Szkolna 10, Ożarowice
Publiczne Gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego ul. Kościuszki 71 w Siemoni

GRATULUJEMY !

Komisja konkursowa =
Olga Kępińska + Darek Tomczyk + Krystian Kaczmarek (uczniowie kl. 3u LO)
nad całością czuwali J. Holzheimer i B. Ciepłak.

Materiały z wykładu (rozwiązywane przykłady).

Zestaw zadań XI MKM 2012r.

Propozycja rozwiązań - tak też można :-)

Przypominamy, że w każdą sobotę o godz. 10.17 w sali 131 odbywa się Koło Matematyczne dla Gimnazjalistów (i nie tylko :-)), które prowadzi Krystian Kaczmarek - zapraszamy !

Jeszcze raz GRATULUJEMY !!!
Dziękujemy wszystkim Uczestnikom Konkursu oraz ich Opiekunom.
Zapraszamy na następną jubileuszową, równą, okrągłą, porywającą, etc, etc, XII edycję konkursu, która odbędzie się w poniedziałek 1.kwietnia szczęśliwego 2013 r.

organizatorzy.

aaa...  i  jeszcze jedno, cieszymy się że udało nam się wzruszyć przynajmniej niektórych uczestników (foto).

• 260_MKM_2012
  • 305_MKM_2012