Mamy laureatów XXVI edyjcji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Budowlanych !

13 kwietnia zakończył się XXVI finał ogólnopolski Olimpiady Wiedzy i Umiejętności  Budowlanych. 82 najlepszych uczestników z całej Polski brało udział w zmaganiach olimpijskich w Nowym Sączu. Zadania rozwiązywano w trzech turach, uczestnicy musieli wykazać się bardzo obszerną wiedzą z technologii budowlanych, konstrukcji, projektowania architektonicznego i matematyki stosowanej. Współorganizatorem zawodów była firma FAKRO produkująca okna dachowe, schody i kolektory słoneczne. Dzięki temu sponsorowi uczestnicy zawodów zwiedzili ziemię sądecką: Nowy Sącz, Krynicę Zdrój i Kamianną.

W ogólnopolskim finale brało udział dwoje uczniów Państwowych Szkół Budownictwa – Zespołu Szkół w Bytomiu: Paulina Bistuła i Łukasz Slotosz i uzyskali tytuły laureatów, zajmując 15 i 16 miejsce w Polsce. Ich wspólny wynik była najwyższym wynikiem drużyny dwuosobowej w Polsce. Dzięki uzyskaniu tytułu laureatów Paulina i Łukasz zostaną zwolnieni z pisemnej części egzaminu z przygotowania zawodowego z najwyższym wynikiem, uzyskają najwyższe oceny z przedmiotów zawodowych oraz uzyskują miejsce na wydziałach budownictwa szkół technicznych poza rekrutacją.

Sukces uczniów był możliwy dzięki pracy wielu osób. Szczególne podziękowania należą się pani Annie Szczepaniak – opiekunowi Szkolnego Koła Entuzjastów Budownictwa.

Gratulujemy.