BYTOMSKI DZIEŃ BUDOWNICTWA I DNI OTWARTE SZKOŁY

20 marca br. w środę w Państwowych Szkołach Budownictwa – Zespole Szkół w Bytomiu odbył się Bytomski Dzień Budownictwa, impreza skierowana do uczniów klas III gimnazjów. Celem nadrzędnym imprezy było pokazanie młodym ludziom z czym wiąże się wybrany przez Nich zawód, gdzie będą mogli szukać pracy po ukończeniu szkoły o profilu budowlanym i mundurowym. Założeniem przedsięwzięcia były spotkania z doradcą zawodowym, przedstawicielami Powiatowego Urzędu Pracy, Wojskowej Komisji Uzupełnień oraz firm branży projektowej, budowlanej, drogowej, meblarskiej, a także 34 Batalionu Rakietowego.

Zaproszeni zostali pracownicy, przedstawiciele wielu przedsiębiorstw i jednostek: Spółdzielnia Projektowania i Usług Technicznych INWESTPROJEKT Bytom, Bytomska Pracownia Projektowa BUDOPROJEKT SP. z o.o., Pracownia Projektowania i Obsługi Inwestycji, S.C. KONSBUD M. I A. Zybura Piekary Śląskie Zakład Remontowo – Budowlany OSSY Sp. z o.o. M. i E. Fisior, Zakład Robót Drogowych ORFIN SP. z o.o. k. Radzionków, Zakład Robót Drogowych i Budowlanych Erwin Heflik Piekary Śląskie, Laboratorium Inżynierii Lądowej LABOTEST Sp. z o.o. Katowice, Śląski Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej Bytom, KOMANDOR, Medusa Group Bytom, DIG STUDIO I. i G. Gumuła Chorzów, ZBM Bytom, WIŚTA_WIO Ogród dla Ciebie Smolnica, Armada Development S.A. Bytom, CRAMO Sp. z o.o Wynajem maszyn drogowych, budowlanych. Radzionków, Zakład Remontowo – Budowlany A. Dobrowolski Katowice, Śląsko – Dabrowski Korpus AIRSOFT DUCHY Bytom Team, Usługi Podnośnikowo – Transportowe, Zwyżka Andrzej Lupa Bytom, którzy przedstawili możliwości zatrudnienia i zakres działalności swoich zakładów. Uzupełnienie (a może największą atrakcję) stanowiła prezentacja ciężkiego sprzętu budowlanego i drogowego. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko z militariami zorganizowane przez  34 Batalion Rakietowy i Stowarzyszenie PRO FORTALICJUM. Tereny szkolne zapełnione zostały przez : walec, zwyżkę (wynoszącą pracowników na wysokość 45 metrów), agregaty prądotwórcze, podesty samojezdne, maszyny do kładzenia mas bitumicznych, transporter opancerzony SKOT, armata przeciwlotnicza i inne. Zaproszeni goście i wystawcy dobrani zostali zgodnie z kierunkami kształcenia w Szkole, które uczniowie  Budowlanki z dużym zaangażowaniem prezentowali w sposób poważny w języku ojczystym i żartobliwy w językach obcych.

W Bytomskim Dniu Budownictwa udział wzięło około 400 uczniów gimnazjów z Bytomia i miejscowości ościennych (na przykład Piekar Śląskich, Świerklańca, Siemoni)  Stoiska cieszyły się również  zainteresowaniem uczniów PSB – ZS.

Dyrekcja Szkoły składa serdeczne podziękowania Wystawcom, Konsultantom, Urzędnikom, Nauczycielom i Pracownikom PSB, którzy pomogli w zorganizowaniu pierwszej takiej imprezy oraz Dyrektorom, Nauczycielom i Uczniom szkół gimnazjalnych, którzy tak licznie uczestniczyli w I Bytomskim Dniu Budownictwa.

• bdb na fb 43
  • bdb na fb 483