VI edycja turnieju 'Złota Kielnia' - Adam Siwy

Tradycyjnie już turniej "Złotej Kielni" prowadzony był etapami. Pierwszym etapem, do którego stanęli uczniowie drugich klas szkoły zasadniczej, był półfinał pisemny na szczeblu szkoły, po którym wyłoniono pięć osób mogących walczyć w szkolnym finale.

W półfinale uczniowie odpowiadali na 20 pytań szczegółowych, natomiast w finale na 2 pytania szczegółowe i jedno problemowe. W taki to sposób zakończono pierwszy etap turnieju, po którym wyłoniono 5 trzyosobowych zespołów reprezentujących poszczególne zawody nauczane w szkole...

Po eliminacjach okazało się jednak, że szkołę może reprezentować tylko zespół trzyosobowy reprezentujący jeden z zawodów. Dlatego też dyrekcja zorganizowała dogrywkę między zespołem malarzy i murarzy w składzie: Janusz Solik, Ireneusz Pisula, Adam Siwy. Zwyciężyła drużyna murarzy, która 21 marca 1977 r. wyjechała do Tych na budowę hotelowca. Zmagania praktyczne polegały na murowaniu ścian piwnicznych grubości 38 cm z wnęką na zamocowanie ścianki działowej. Eliminacje te odbywały się już na szczeblu rejonowym. Brało w nich udział 12 drużyn
z województwa katowickiego. Po konkurencji praktycznej, w której drużyna murarska uzyskała
46 pkt /na 50 możliwych/, odbyły się eliminacje pisemne. Należało odpowiedzieć na 10 pytań,
w tym 2 problemowe. Po podliczeniu wyników nasza "trójka" wyszła na prowadzenie o 2 punkty.
Finały ustne odbyły się 2 kwietnia 1977 r. w Pałacu Młodzieży w Katowicach.
Zawodnicy odpowiadali na 3 pytania szczegółowe i problemowe. Zespół murarski zwyciężył różnicą 5 punktów, pozostawiając za sobą najgroźniejszych konkurentów, w tym drużynę
z Zawiercia. Organizatorzy zapewnili zwycięskim drużynom w poszczególnych zawodach nagrody w formie książeczek oszczędnościowych z wkładem 500 zł. Obiecano również wycieczkę na Węgry.
Zwycięstwo to automatycznie kwalifikowało nas do etapu centralnego turnieju "Złotej Kielni". Odbył się on w Poznaniu w dniach 20-24 kwietnia, gdzie startowało 15 drużyn murarskich
z różnych stron kraju. Trzydniowe eliminacje praktycznie odbywały się na budowie ośrodka zdrowia w dzielnicy Poznań - Dębiec. Praca polegała na wymurowaniu ściany z bloczków gazobetonowych na grubość 38 cm. Ukończyliśmy ją na. trzeciej pozycji gromadząc 37 punktów na 45 możliwych. Następnie odbyły się eliminacje pisemne. Odpowiadaliśmy na 20 pytań ułożonych w formie testu. Po tej turze zawodów uplasowaliśmy się na drugiej pozycji zdobywając 133 punkty /05 punktów mniej od drużyny z Opola/. I tak oto staliśmy się jednym z faworytów całej imprezy, kwalifikując się do głównego finału. "Zabawa" zaczynała się od nowa, gdyż w finale punkty liczono od przysłowiowego zera. Drużyna odpowiadała na 3 pytania szczegółowe i 2 problemowe uzyskując prawie maksymalną liczbę punktów /15 na 16 możliwych/. Zwyciężając z przewagą
7 punktów nad najbliższymi
konkurentami, mogliśmy już myśleć o czekającym nas finale - finałów. Tym razem w Warszawie.
Odbywał się w dniach 3-5 maja 1977 r. Zawody praktyczne rozegrały się na budowie Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu pod Warszawą. Praca polegała na murowaniu ścianki działowej
o grubości 12 centymetrów z omurowaniem słupa stalowego i z otworem drzwiowym o szerokości 1.10 centymetrów. Trwała ona 6 godzin, a otrzymaliśmy za nią 44 punkty na 50 możliwych.
W części pisemnej odpowiadaliśmy na 20 pytań szczegółowych i problemowych, za które liczono punkty średnio dla każdej drużyny. Uzyskaliśmy 15 punktową przewagę nad konkurentami /a po podliczeniu obu części zawodów wyszliśmy z konfrontacji zwycięsko na plus 10 punktów/. Zwyciężyliśmy!
W nagrodę każdy z nas otrzymał odznakę "Złotej Kielni" i odznakę "Wzorowego ucznia
i aktywisty" oraz książeczkę oszczędnościową z wkładem 2000 złotych. Zafundowano nam również wycieczkę "Pociągiem Przyjaźni" do Związku Radzieckiego. Opiekunem drużyny był dyrektor szkoły mgr inż. Marian Ostapczyk.
Bytom, dnia 23 V 1977 r.
Adam Siwy